Eelke Oebele Boersma

Geboren te Wormerveer Oranjestraat d.d.18.05.1925

Overleden d.d.08.10.1980

Was gehuwd met Zita Nella Mienes op d.d.01.02.1952 (het jaar weet ik niet helemaal zeker) te Wormerveer in het gemeentehuis op de Stationstraat. Ze woonden eerst in bij de moeder (Nella Mienes van der Laan) van mijn moeder in de Zaanbocht (Zaanweg 98). Hier was de handwerkzaak Mienes van der Laan die mijn opa en oma rundden. Hier zijn de twee oudste dochters geboren Klaske Roelina en Sietske Nella in 03.07.1952 en 05.07.1953. Hij voer op het schip de Anovo die hij van zijn vader had overgenomen (een binnenvaartschip).

Ze konden een huisje kopen op de Fröbelstraat 13 te Wormerveer en daar zijn nog 2 kinderen geboren Ienske d.d.05.05.1956 en Marijke d.d.11.10.1958. Na een aantal jaren ik meen 4 zijn ze verhuisd naar de Dubbelebuurt naast zijn vader Oebele Boersma. Hier hebben we 2 jaar gewoond hebben ze de handwerkzaak op de Zaanweg overgenomen. Hier is de jongste dochter geboren Roelina d.d.12.8.1962.

Cirkel rond.

Hij is nog kort blijven varen, maar hij kon geen knechten krijgen dat Klaske af en toe mee moest om te helpen aan boord. Aangezien dit niet zo door kon gaan, omdat zijn vrouw de winkel bestierde en 5 kinderen moest opvoeden is hij gestopt met varen. Hij heeft zichzelf het vak van lijstenmaker aangeleerd, zodat hij de borduursels e.d. van klant kon inlijsten.

Tevens heeft hij eigenhandig het hele huis verbouwd, van onder naar boven en vice versa en ook de buitenkant werd onderhanden genomen (met name de achtergevel).

Op zaterdag was het altijd een zoete inval de melkboer (de Best) en ander leveranciers en familieleden (oom Toon) bleven koffie drinken om 10 uur. Hij kon heel goed opschieten met oom Toon hij was een broer van zijn vader.

Zijn hobby was voetbal en hij heeft menig uurtje doorgebracht bij WFC, vaak ging hij op zondag kijken en ik ging regelmatig mee en zat in het bestuur volgens mij is hij secretaris geweest. Helaas mocht hij in zijn jeugd niet eerder voetballen van zijn vader, dan wanneer het schip gereed was gemaakt. Was het anders gelopen dat had hij een goede voetballer kunnen worden.

Op zijn 13e ging hij naar de schipperschool (de naam is mij niet bekend), wat ik wel weet althans wat mij is verteld dat de Showboot in Zaandijk het schip was waar hij op zat.

De oorlog brak uit op zijn 15e en dat het schip was gevorderd door de duitsers en zijn vader en hij af en toe moesten rennen voor hun leven, omdat het schip beschoten werd. Na de oorlog moest hij in dienst en werd voor 5 jaar naar Indië uitgezonden omdat volgens zeggen hij gedeserteerd was en daar die jaren voor straf heen moest.

Na die jaren is hij op zijn 25 getrouwd met Zita Nella Mienes en in 10 jaar tijd 5 kinderen op de wereld heeft gezet.

Ik bedank, Ienske Boersma voor haar bijdragen van het stuk hierboven. 

 

                             
                                                                  Winkel zaanbocht Zita en Eelke Boersma

Plaats: Wormerveer
Straat: Zaanweg
Beginjaar: 1991
Eindjaar: 1991
Beschrijving: Wormerveer
Zaanweg
Zaanbocht van oost naar noord gezien.
v.l.n.r. no. 98 geheel houten pand, vroeger de handwerkzaak van Mienes van de Laan, (mevr. Zita Boersma-Mienes), later verbouwd en speelgoedzaak van Eikenboom geworden, no. 99 Eikenboom's Warenhuis, no. 100 boekwinkel van Maarten Gorter, overgenomen door Pasman, no. 101 o.a. muziekwinkel van Rein Vreeling/juwelierszaak Frans Kuijper/Muziekwinkel /CD- winkel , no 102 woonhuis D.Aten, no. 105 opticiën, Fa. H den Bremer, no. 106D.J. Nauta, no. 107 Spaarbank, Bank met S/Centrum Bank, no. 109 B.v. Dijk/ Lijstenmakerij Margreet, no. 110 K. Boekhoudt/winkel voor Lange Mensen, no. 110 Turkenburg/Zeeman, in de jaren '50 Handelsonderneming Brouwer boven met hun kantoor, steeg naar Karnemelkspad, no. 111 Nederlandse Middenstands Bank/ later apotheek van Heine, no. 112 Apotheek Zaanbocht, F.J.P.Heine bovenwoning, no. 113 Accountantsbureau Alfred van de Geer, open Glop/vroeger de Noordersluis met brug, het grote huis de Huishoudelijke apparaten zaak van J.C. de Graaf b.v. "Expert". Rechts achter de bomen is de R.K.Kerktoren en hotel/café de Jonge Prins/ later appartementen complex De Jonge Prins te zien.


                                         Overlijdens bericht van Eelke Boersma